Kategóriák
Filmek Írások

A zarándok útja (teljes film)

Aki próbálta már, tudja, hogy a zarándoklat lényege a lelki átformálódás. A zarándoklat, ha nem egy előre megszabott útvonal és útiterv szerint történik, akár még az újjászületés előcsarnoka is lehet. Épp ezért nem a fizikai hol és a mennyi a fontos, hanem az, hogy kap-e a lélek lehetőséget arra, hogy ráébredjen valós helyzetére, és elinduljon benne egy olyan változás, amely kizökkenheti őt a régi kerékvágásból.
A film azt sugallja, hogy mindannyian zarándokok vagyunk a hiábavalóságot az igazsággal összekötő ösvényen. Mindannyian kapunk lehetőséget az ébredésre és az átformálódásra. A kérdés csupán az, hogy mit kezdünk ezzel a lehetőséggel: elutasítjuk azt, vagy Élünk vele.
Amikor évekkel ezelőtt először megnéztem ezt a filmet, bevallom, nem igazán értettem az üzenetét. Sőt, még haragudtam is rá. Valósággal lázadtam ellene. Buta vallásos filmnek tituláltam, mert valami akadályozta, hogy meglássam a szavakon túli üzeneteket. Most meg azt látom, hogy szerény eszközökkel ugyan, de nagyon jól bemutatja, hogy milyen kihívásokkal, milyen próbatételekkel, és milyen lehetőségekkel találkozik az ember az “Isten igaza” felé vezető úton. A film megszemélyesíti azokat az emberi jellemvonásokat, melyek hozzáláncolnak bennünket a fizikai (hiába)valóság mókuskerekéhez.
Meggyőződésem, hogy mindannyian benne vagyunk ebben a történetben, de nem úgy, mint a filmben megjelenített személyek, hanem úgy, mint az általuk megjelenített jellemek egyvelege. Hogy kiben, milyen arányban vannak jelen azok a jellemvonások, amelyek a mulandósághoz, azaz a halandósághoz láncolnak bennünket, csak Isten tudja.
Mindenesetre hiszem, hogy ez az alkotás sokaknak segíthet a megigazulásban. És mint tudjuk, boldog ember az, ki nem a saját kárán, hanem mások hibáiból, és/vagy egy ilyen balga alkotásból tanulja meg a leckét.
A film legfőképp férfiaknak ajánlott, hiszen ők azok, akiknek szellemi tévelygése miatt a nők és a gyermekek is a tékozlás útjára léphetnek. És ők azok, akik, ha egyenesbe kerülnek az élet rendjével, megóvhatják szeretteiket a fölösleges fájdalmaktól, szenvedésektől.

Kellemes töltekezést kívánok!

Ha a fenti hivatkozás nem működne, a film elérhető még
itt: A Zarándok Útja
letölthető itt: A zarándok útja

Vélemény, hozzászólás?