Kategóriák
Minden

MIT (NEM) AKARSZ? MIT (T-)AKARSZ? – Filozófia vagy valóság?

Vajon tényleg a nem akarás lenne az akarás ellentéte, vagy a hagyás, az engedés, avagy az engedelmesség?
Mit tesz az ember akkor, amikor akar valamit? Közel akarja vonni magához a kívánsága tárgyát, nemde? És mit tesz akkor, amikor nem akar valamit? Távol AKARJA tartani magától azt, amivel szemben ellenszenvet érez, nemde? Tehát a nem akarás = ellentétes irányú akarás. Ekképp a nem akarás is akarás, és a „Legyen meg a te akaratod!” állapotán kívül helyezkedik el.
Ekképp bármilyen furcsán hangzik, az ember még a jót sem akarhatja. Azzal, hogy jót akarunk, valójában jót takarunk. Ebből születik meg a humanista, képmutató szeretet és cselekedet, és a mézes-mázas, giccses kirakat, amit a facebookon és a hétköznapi valóságban egyaránt láthatunk.
A jó egyszerűen csak van, mert nem tud nem lenni. Nem rejtethetik el, mert a hegy tetején van, és mindenki előtt nyilvánvalóvá válik, aki egy kis időre megszűnik akarni. És amikor megmutatkozik, a jelenlétével átmos, megtisztít, újjászül. Viszont mivelhogy jó a jó, az ember meg akarja tartani, ki akarja sajátítani, birtokolni akarja azt. Ily módon a rossznak be kell következnie. És jó a rossz, mert megfosztja az embert a jótól annak érdekében, hogy megtapasztalhassa a még jobbat. Viszont a rossz ugyanígy megfosztja az embert a még jobbtól is, amíg meg nem tanulja, hogy minden jó, sőt még a tökéletesség maga is a rendelkezésére bocsáttatik, amennyiben nem akarja birtokolni, nem akarja kisajátítani azt.
Vajon ez csupán filozófia, vagy a valóság, az örökkévalóság?

[mailerlite_form form_id=1]

Vélemény, hozzászólás?