Audió

Mit jelent az újjászületés?

 

Feliratkozás

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb bejegyzésekről,
írd be a pontos e-mail címed a lenti dobozba,
és kattints a „Feliratkozom!” szóra.

Egy kis türelmet kérünk!

Kérünk, ellenőrizd a postafiókodat
és a spam (levélszemét) könyvtárat.

3 thoughts on “Mit jelent az újjászületés?

  1. Kedves Attila. Mielőtt hozzá nyúlnál egy ilyen mély értelmű szöveghez, illő lenne, ha jobban elmélyednél az exegézis fogalmában. Egy Bibliai szöveg elemzésének kritériumai vannak. Nem lehet csak úgy nekirontani. Meg kell vizsgálni a szövegkörnyezetet, a szövegváltozatokat, és természetesen az eredeti szöveget is. Nem árt, ha esetleg ismerjük az adott eredeti nyelvezetet, jelen esetben az Újszövetségi “Konéi” Görögöt. Több esetben találkozunk olyan betoldásokkal, vagy magyarázó résszel, ami az eredetiben nem volt. Sőt, az eredeti nincs is meg, tehát autográf szöveggel nem tudunk dolgozni. Az évszázadok, évezredek alatt a szövegeket aktualizálták, időnként a régies szavakat modernebbre cserélték. Sajnos ezek a változtatások többször hátrányosan változtattak az értelmen. Ebben a versben, is több eltérő fordítás van, pont azért, mert a fordító szándéka más-más volt. Értelem szerint és a szövegkörnyezet azt értelmezi, hogy Jézus Nikodémusnak egy zsidó farizeusnak tesz tanítást. Sajnos nem ismerjük a teljes beszélgetés szövegét. De ebből is érzékelhetjük, hogy nem egyszerű dolog miatt ment az éj leple alatt Nikodémus Jézushoz. Abban az időben is voltak olyan zsidó szekták, kik ismerték a “reinkarnáció” fogalmát, és hitték. Itt Jézus egyértelműen az “ÚJRA” születésről beszél. ἄνωθεν, ἄνωθεν, ¹ – újra/felülről
    adv.
    ἄνωθεν – 1. (időben) újra; kezdettől; 2. (térben) magasból, felülről (http://ujszov.hu/text?corpus=2&book=204&chapter=3&verse=3#!20400300300140) Több helyen találkozunk a Bibliában olyan utalásokkal, amit nem lehet másként értelmezni helyesen, mint csak a “reinkarnáció” fogalomkörével. A Teremtő hosszan tűrő. Ad lehetőséget, és alkalmat Teremtettjének a javulásra, és megtérésre. Ahogy Jézus fogalmaz, minden a Teremtő kezében van. Azt senki ne gondolja, hogy a Teremtés játék, vagy unalom, vagy valami egyszerű dolog hozadéka. Ez maga, az igazi Istenkáromlás, ilyet feltételezni. Jn. 6, 44. “Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya, aki elküldött engem.” Mit is mond Jézus, az Atyához, csak rajtam keresztül vezet út. Jn. 6, 65. “És így folytatta: „Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha nem adta meg ezt neki az Atya.” Gondolom egyértelmű, hogy csak egy bizonyos szint , értelmi, lelki, szellemei fejlettség után érkezhet el az az idő, hogy a lélek, az ember befogadóvá váljon a Jézusi tanításoknak.
    További szép napot.
    Tisztelettel: Gyenis Gábor

  2. Kedves Gábor, nem szeretnék vitát nyitni erről a témáról sem veled, sem mással. Csupán egyetlen kérdést teszek fel. Krisztus kérdezted-e, hogy Ő mire gondolt, amikor újjászületésről beszélt?

Hozzászólás küldése:

%d blogger ezt szereti: