Kategóriák
Minden

Az értelem láncolata és az áttörés (Régebb és most)

Régebb volt lehetőség arra, hogy az értelem és a bölcsesség átadódjon nemzedékről nemzedékre, mert volt idő. Az élet bölcsességének volt egy láncolata és folytonossága, úgynevezett kontinuitása.
De ma már nincs idő. Felgyorsult a technika, a technikai fejlődés. Felgyorsult minden. Nagyon megnőtt a baleset- és a betegségveszély. Az embereknek már nincs lehetőségük arra, hogy lassú tempóban megszerezzék, és átadhassak azt a bölcsességet, ami által élhetnének, megérhetnének. “Nem tud beérni az elem.” Nem tud megtisztulni, megérni a lélek.
Az értelem láncolata már nem működik abban a formában, ahogy ezelőtt. Ezért áttörésre, bibliai nyelvezettel élve újjászületésre van szükség, ami ha bekövetkezik az ember életében, radikálissá teszi őt az embertársai és a társadalom szemében.
Már kétezer évvel ezelőtt is szélsőségesnek számított mindenki, aki megértette Krisztus beszédét, és akiben megtörtént ez az áttörés. Mennyivel inkább most, amikor a felismerhetetlenségig változott a világ, és a gép tanítja az embert?

Aki megismerte az igazságot, nem kerülheti el, hogy szélsőségesnek tűnjön a társadalom szemében. Természetesen nem mindenki jár igazságban aki szélsőséges, de aki megigazult, teljesen biztos, hogy nem vegyülhet be a tömegbe.
Ne feledd, hogy az Élet szemszögéből nézve nem az igaz ember szélsőséges, hanem a tömeg maga, ugyanis a mai társadalom az, amely szélsőségesen eltávolodott az élettől. Ekképp teljesen természetes dolog, hogy aki elindult az élet felé, szélsőségesnek látszik a haldoklók szemében.
Ne félj tehát megismerni az igazságot, és ne félj igaz lenni. Ha azzá leszel, ne szégyelld, hogy a halál értékrendje szerint szélsőségessé tett téged az igazság! Engedd, hogy az igazság szélsősége megmutatkozzon rajtad keresztül annak érdekében, hogy “a halottak feltámadhassanak azáltal!” ?

[mailerlite_form form_id=1]

Vélemény, hozzászólás?